wędzarnia

Najlepsze modele wędzarni

Wędzenie w domowych warunkach staje się coraz popularniejsze, a to za sprawą nowoczesnych wędzarni. Dawniej wędzenie wymagało zbudowania własnej wędzarni, łupania drewna na zrębki i wymyślania sposobów na to, jak najlepiej zawiesić wędzone produkty. Obecnie jednak nie trzeba się niczym przejmować. Dobre modele wędzarni są łatwe w obsłudze i pozwolą na stworzenie aromatycznych wędlin i nie tylko.

Nowoczesna markowa wędzarnia

wędzarniaJak wybrać najlepszy model wędzarni? Na pewno warto zwracać uwagę na firmy specjalizujące się w ich produkcji. Przykładem może być marka Borniak – wędzarnia przez nich produkowana na pewno będzie odznaczała się wysoką jakością wykonania. Specjalistyczne firmy wiedzą, na czym polega wędzenie, na co należy zwracać uwagę i na co kłaść nacisk. Przez to wie, jakie funkcje musi posiadać wędzarnia, jaką ma mieć wielkość, czy programy wędzenia. Z pewnością wielkość wędzarni ma znaczenie. Są wędzarnie małe, które pomieszczą na przykład kilka ryb czy kiełbas i wędzarnie duże, w których można wędzić całe pęta wędliny. Wielkość zależy od tego, ile zwykle jednorazowo daje się produktów do wędzenia. Druga kwestia to możliwość zawieszania lub kładzenia rzeczy do wędzenia. W wędzarni powinny znaleźć się haki, na których można powiesić ryby lub pęta kiełbasy, jak również półki na których można położyć do wędzenia szynkę lub ser. W ten sposób nie trzeba się martwić, że ser spadnie z haka, czy też kiełbasa odkształci się od leżenia na półce.

wędzarniaDobra wędzarnia powinna mieć także miskę na tłuszcz stawianą na dole komory wędzarniczej. Podczas wędzenia woda z jedzenia będzie parowała a tłuszcz będzie skapywał. Jeśli zostałaby zabrudzona komora to trudno byłoby ją domyć. A tak zawsze można wyciągnąc miskę ze środka, zanurzyć ją w wodzie z płynem do mycia naczyń i porządnie wyszorować. Warto też wybierać wędzarnie które są łatwe w obsłudze. Szczególnie amatorscy wędzarze będą mieli początkowo problem z tym, by dobrać parametry wędzenia do danego produktu spożywczego. W ten sposób można zmarnować dużo dobrego jedzenia, które będzie niedostatecznie suche lub też wysuszone na wiór. Automatyczna obsługa pozwoli na przygotowanie dobrej, wstępnej wersji kiełbasy czy szynki, a potem można samodzielnie eksperymentować.

Reasumując, domowa wędzarnia powinna mieć odpowiednią wielkość, haki i póki na jedzenie, miskę na ściekający tłuszcz, jak również automatyczną i manualną opcję ustawiania parametrów wędzenia. Warto zwracać przede wszystkim uwagę na markowe wędzenia np. Borniak, które odznaczają się wysoką jakością.

Leave a Comment