blaty kuchenne

Jak na co dzień dbać o kuchenne blaty?

Blat w kuchni to swego rodzaju centrum dowodzenia. W teorii to miejsce, przy którym spędzamy sporo czasu, przygotowując posiłki. Są też elementem mebli, a więc mają wpływ na ich wygląd, a tym samym ? całego pomieszczenia. Często jednak są zaniedbywanie lub źle pielęgnowane, co niestety ma na nie niekorzystny wpływ. Tracą swój oryginalny wygląd, matowieją, czasem nawet ulegają przebarwieniom. Jak o nie dbać? Czym czyścić blaty w kuchni?

Blaty kuchenne z drewna

blaty kuchenneKuchnia to miejsce, które ze względu na swój charakter zawsze powinno być czyste i uporządkowane. Przygotowujemy w nim posiłki dla całej rodziny, również dzieci, które bardziej niż dorośli są podatne na wszelkie rodzaju zatrucia i problemy żołądkowe. Bardzo istotne jest zatem, by każdy element kuchennej przestrzeni był czysty, zwłaszcza blaty kuchenne powinny być zawsze odpowiednio umyte. Nie oznacza to jednak, że mamy je codziennie szorować, wręcz przeciwnie ? jeśli będziemy sprzątać systematycznie, zaoszczędzimy dużo czasu. A jakich środków używać? W tym względzie należy uwzględnić materiał, z którego wykonano blat. W niektórych sytuacjach już sam producent podpowiada, jakich preparatów używać i na co zwracać uwagę pielęgnując jego produkt. Blaty kuchenne wykonane z laminatu można myć na mokro lub przecierać na sucho. Można do tego celu wykorzystać łagodne środki myjące lub mleczko do czyszczenia.

blaty kuchenneW podobny sposób należy dbać o blat ceramiczny. W tym jednak przypadku niezbędne może okazać się polerowanie, by nadać mu ładnego wyglądu. Z uporczywymi i tłustymi plamami poradzi sobie mleczko czyszczące. Z kolei blaty granitowe, tak chętnie w ostatnim czasie wykorzystywane, wymagają mycia środkami bez wybielacza, który mógłby doprowadzić do powstania przebarwień. Ich powierzchnię warto też zabezpieczyć specjalnym impregnatem. Bardzo ładnie w kuchni wyglądają również blaty kuchenne drewniane (wykonane z dębu, buku czy drewna egzotycznego), jednak to właśnie one wymagają szczególnej troski. Trzeba czyścić je delikatnymi środkami myjącymi przeznaczonymi do drewna. Bez względu na rodzaj tworzywa, trzeba pamiętać, by zawsze bardzo dokładnie usuwać pozostałości środków chemicznych z blatu. W tym celu niezbędne jest ich wycieranie wilgotną szmatką.

By oszczędzić swój czas, ale też w trosce o wygląd kuchni warto zadbać o to, by blaty zawsze pozostawały czyste i znajdowało się na nim jak najmniej przedmiotów. Im będzie ich mniej, tym mniej będą się kurzyły. Dobrym pomysłem jest też całkowite zrezygnowanie z chemii domowej na rzecz naturalnych środków czyszczących. Blat w kuchni, ale też zlew i lodówkę szybko i skutecznie umyjemy za pomocą wody z octem i spirytusem salicylowym.

Leave a Comment